Afterdrop – blir du kaldere etter en svømmetur?

 

 

Har du noen gang vært ute å svømt, for deretter å føle at du blir kaldere etter at du kommer opp fra vannet? Vel, det er flere fysiologiske mekanismer som virker inn på kroppen din etter at du kommer ut av vannet. En av de er det som kalles Afterdrop. Jeg skal forsøke å forklare hva dette er.

Etter at jeg skrev om vår pilotstudie før Norseman Xtreme Triathlon («Case Study i Eidfjord») for noen uker siden, kom det flere spørsmål om afterdrop. Som temperaturkurven viste etter min svømmetur i Eidfjord, så ble jeg kaldere etter at jeg kom ut av vannet. For min del var det ikke spesielt overraskende.

Afterdrop er nemlig et kjent begrep innen akuttmedisin og redningstjeneste. Jeg har jobbet som redningsmann i Luftambulansetjenesten i 10 år. Når man henter opp skipbrudne fra havet eller graver ut et snøskredoffer, så vet vi som redningspersonellet at disse er svært utsatt for å få ytterligere nedsatt kroppstemperatur selv etter at de har kommet ut av det kaldere miljøet. Den eksakte fysiologiske forklaringen på afterdrop er er ganske sammensatt, men hovedforklaringen er at kaldt blod fra armer, føtter og huden begynner å sirkulere i hele kroppen etter at du har kommet ut av de kalde omgivelsene. Kroppen vår har et avansert temperaturreguleringssystem som styres fra et eget senter i hjernen. Når vi svømmer i kaldt vann trekker blodårene i huden og til armer og bein seg sammen. Temperaturen i disse områdene vil derfor reduseres mens varmen i kroppen konserveres i den innerste delen av kroppen som kalles kjernen. Dette sørger for at temperaturen rundt våre viktige indre organer som hjerte, lever og nyrer holder seg så høy som mulig også i kalde omgivelser. Når «faren» er over og du har kommet på land etter en kald svømmetur vil blodårene til hud og ekstremiteter åpnes igjen og kaldt blod fra disse områdene vil strømme inn i kjernen. I tillegg vil det varme blodet som kommer fra kjernen brukes til å varme opp de kalde områdene i kroppen slik at det venøse blodet som strømmer tilbake til kjernen vil være kaldt. Dette forklarer hvorfor vi ofte ser et fall i kjernetemperatur etter å ha vært eksponert for kulde. Størrelsen på afterdroppet vil variere i ulike situasjoner og kan i enkelte nødsituasjoner, som nevnt over være farlig.

Men er afterdrop også en utfordring for triathlonutøvere og andre som svømmer utendørs?

En studie ble utført på «Open Water» svømmere i San Francisco. [i] Disse var med på en årlig konkurranse som går 1 nyttårsdag og starter fra den kjente fangeøya Alcatraz utenfor San Francisco og inn til Fisherman´s warf. En distanse på omtrent 3 kilometer. Vanntemperaturen var på 11,7 grader, og utøverne brukte ikke våtdrakt. 6 menn og 5 kvinner deltok i studien.

Nedkjøling i medisinsk forstand (en kroppstemperatur under 35 grader) ble sett hos en av deltagerne i studien. Men interessant nok, ble afterdrop sett hos hele 10 av de 11 deltagerne. Dette utgjøre mest sannsynlig ingen stor risiko etter svømming med våtdrakt dersom ikke kjernetemperaturen allerede er veldig lav

Afterdrop har også blitt sett i sammenheng med fysisk aktivitet. Enkelte studier viser at graden av en afterdrop øker dersom man er aktiv ETTER at man har kommet ut av det kalde miljøet [ii] Altså at hvis man er fysisk aktiv rett etter at man har kommet opp av kaldt vann, så blir man enda kaldere enn normalt. Og det er jo nettopp det triathlonutøvere gjør. Dette skuldes av det kalde blodet raskere vil bli sirkulert til kjernen under fysisk aktivitet.

Igjen – innen akuttmedisin og redningstjeneste er også dette kjent. Derfor henter man ut nedkjølte pasienter så forsiktig og skånsomt som mulig. Men det er en helt annen historie.

For triathlonutøvere har dette innvirkning. Det er altså helt reelt at du føler deg ekstra kald når du har startet å sykle etter å ha svømt i kaldt vann.. Det er rett og slett kroppen som er i ferd med å bli kaldere. Min kroppstemperatur sank med 0.8 grader på 30 minutter under vår pilot studie i Eidfjord for noen uker siden. Lignende temperaturfall fantes hos utøverne i San Francisco. 1

Dette er noe vi vil se nærmere på i videre studier.

 

[i] Nuckton, Thomas J. Et.al. ?Hypothermia and Afterdrop Following Open Water Swimming: The Alcatraz/San Francisco swim study? American Journal of Emergency Medicine. Volume 18, Number 6, Oktober 2000

 

[ii] Giesbrecht GG, Brostow GK: The convective afterdrop component during hypothermia exercise decreased with delayed exercise onset. Aviat Space Environ Med 1998;69:17-22

Tags

jmelau Written by:

Comments are closed.