Case Study i Eidfjord

For to uker siden gjorde vi en spennende test i Eidfjord. Vi svømte 3800 meter med en temperaturmåler som vi svelget. Hva fant vi egentlig ut?

Jeg svømmer i Eidfjord. Foto – Erik Jungelin

Det er forsket svært lite på hva som skjer på kroppen når vi svømmer i kaldt vann. Det vil si, det er gjort ganske mange studier på hva som skjer i kroppen når man ligger helt stille i vann. Hvor lenge overlever man hvis man faller fra en båt og skal overleve i havet. Men veldig lite om Open Water Swimming. Noen case reports (studier av en enkelt hendelse) og noen studier av erfarne langdistansesvømmere i Brasil.

En case report viser en erfaren langdistansesvømmer som svømte over seks timer i 9.9 grader. Uten våtdrakt. Han ble ikke nedkjølt. Forskerene konkluderte med at han klarte seg såpass bra blant annet fordi han hadde en høy fettprosent, var en erfaren Open Water svømmer og var godt forberedt. (1)

Andre studier av langdistansesvømmere viser at flere blir lettere nedkjølt. Under en 10km svømmekonkurranse i sjø i Brasil, ble flere utøvere nedkjølt. Temperaturen i vannet var 21 grader og utøverne brukte ikke våtdrakt. (2)

Jonny og jeg svømmer i Eidfjord – Foto : Bent Olav Olsen

Men triathlon i Norge foregår stort sett alltid med våtdrakt. Og her finnes det svært få studier. Derfor ønsker vi å se litt nærmere på dette. Vi gjorde en pilotstudie i Eidfjord, to dager før Isklar Norseman Xtreme Triathlon. Det var veldig spennende. Jonny Hisdal og jeg fikk tak i utstyr for å måle kjernetemperaturen i kroppen kontinuerlig. Vanligvis er metoden for å få målt kroppstemperaturen mest korrekt, å bruke ett termometer i rompa. Firmaet Equivital har utviklet en temperatursensor som svelges som en pille. Denne måler dermed temperaturen kontinuerlig. Helt genialt! For arrangørene av Norseman er dette så viktig at de betalte for testutstyret for oss.

Vi hadde dessverre bare ett av måleinstrumentene som skulle festes på kroppen. Så denne gangen ble det meg som skulle være testperson, selv om vi svømte begge to. Vi bestemte oss for å svømme bare i våtdrakt med vanlig badehette. I dagene før Norseman hadde vi anbefalt utøverne å bruke neoprenhette som også dekket halsen. Og det kom mange anbefalinger fra utøvere på nettet om å bruke ullundertøy under våtdrakten og så videre. Men vi valgte å svømme i helt standard svømmeutstyr for triathlon.

Vi ble kjørt ut til startstedet av Bjarne Boge og hoppet i vannet. Det var litt kaldt med en gang, men det gikk snart over. I starten av svømmingen måtte vi stoppe en del, for Jonny fikk vann i brillene. Jeg var redd for at jeg skulle bli ekstra kald av dette, men det skjedde heldigvis ikke. 3800 meter svømming gikk som en lek.

Vel oppe på land bestemte vi at jeg ikke skulle ta av måleutstyret på kroppen med det samme. Såkalt Afterdrop er et kjent begrep for oss som har jobbet med redningstjeneste. Det er en effekt som gjør at kroppen faktisk blir kaldere en periode, selv etter at du har kommet ut av det kalde vannet. Så vi ville sjekke om vi fikk denne effekten hos meg. Det var veldig spennende å laste inn dataene til PC´en. Jonny og jeg kunne knapt vente. Utstyret måler også hudtemperatur, pustefrekvens og puls underveis.

Som forventet så vi at jeg hyperventilerte lett når jeg hoppet ut i vannet. Ja jeg hoppet ut i vannet. Jeg gikk ikke gradvis uti. På Norseman hopper man fra fergen og blir utsatt for kulde brått. Men pusten ble normal igjen etter noen minutter. Og det var aldri plagsomt.

I starten sank temperaturen på huden de første 20 minuttene. Deretter ble den stabil på omtrent 26 grader. Altså temperaturen mellom våtdrakten og huden. Den var aldri kaldere enn 26 grader.

Men så det viktigste og mest interessante. Kjernetemperaturen sank ikke i det hele tatt. Den steg heller litt, og lå ganske stabilt på omtrent 37.7 grader. Jeg ble altså aldri hypotherm. Også interresant var at vi så en tydelig afterdrop. Temperaturen sank etter at jeg hadde kommet opp av vannet. Ikke med så veldig mye, men likevel tydelig.

Kjernetemperaturen min under svømming

 

Man kan ikke trekke noen konklusjoner ut ifra denne testen. Fordi det kun er én testperson. Jeg er har både relativt høy fettprosent, muskelmasse og kroppsmasse og er rimelig tilpasset til kulde. Men den viser i alle fall en del interessante ting. Blant annet kan det se ut som om hypothermi ikke nødvendigvis er noen stor fare når man bruker våtdrakt.

Vi har planer om å forske videre på dette. Så følg med!

 

(1) Rüst et al.:Changes in body core and body surface temperatures during prolonged swimming in water of 10OC ? a case report. Extreme Physiology & Medicine 2012 1:8

(2) Castro et al.:Risk of hypothermia in a new olympic event: The 10-km marathon swim. Clinics 2009;64(4):351-6

Tags

jmelau Written by:

Comments are closed.