De som drukner vinker ikke på hjelp!

 

Fra Challenge Denmark, Legoland

Du har sett drukning på film, ikke sant? Der personen i vannet veiver med hendene og roper på hjelp. Vel, drukning ser ikke ut på den måten!

Hver gang jeg er sikkerhetssjef på en triathlonkonkurranse, har jeg en brief med funksjonærene før start. Og noe av det viktigste jeg sier til alle er dette :

Vær spesielt oppmerksomme på utøvere som ligger helt stille i vannet! Det er disse som utgjør den største faren for oss.

De som er i ferd med å drukne, vinker ikke på hjelp. De er helt ute av stand til å både rope og å vinke på hjelp. De har mer enn nok med å puste og å holde seg flytende.

 

En kollega fra den amerikanske Kystvakten skrev for noen år siden en artikkel som er svært mye delt i sosiale media. Drowning doesn´t look like drowning. Her beskriver han hvorfor det er slik, og hva man bør være obs på. Du bør lese denne. Basert på mine egne erfaringer, så gir jeg her en oppsummering av det viktigste.


(Fra øvelse i Stavern med Redningsselskapet og Ambulansetjenesten)

En person som er i ferd med å drukne, ligger vanligvis helt stille i vannet. De roper ikke om hjelp. Dette er fordi kroppen prioriterer å puste i steden, og å lage lyd er sekundært. Han vifter heller ikke med hendene, fordi kroppen instinktivt bruker hendene til å holde seg flytende. Som regel ved å holde disse rett ut og presse de nedover. Personen ligger rett opp og ned i vannet. Dette klarer de i 20-60 sekunder før de synker. Det er hastverk!

Dette betyr selvsagt ikke at folk som ligger i vannet og roper på hjelp, ikke trenger hjelp! Det kan være flere årsaker til alvorlige hendelser i vannet. For eksempel hjerteproblemer etc. Men det er jo lettere å oppdage. Vårt fokus bør altså være på de som ikke varsler.

For å sjekke om en person er i ferd med å drukne, tar du kontakt med vedkommende. Spør om alt er ok. Hvis de gir et normalt svar, så er det ok. Hvis de derimot ikke svarer normalt, og du kanskje bare får et tomt blikk, da er det hast. Få tak i personen, få vedkommende på land eller opp i en båt og få hjelp. Å hjelpe personer som er i nød i vannet bør du trene på av og til når du er på svømmetrening. Jeg pleier å gjøre dette ganske ofte. Bli gjerne med. Du bær også lære deg førstehjelp. Dette kan du lære mange steder, blant annet hos frivillige organisasjoner. Og du bør trene på det og friske det opp jevnlig. Det kan redde liv en gang.

Tags

jmelau Written by:

Comments are closed.