Cold Water Swim Project

Nå sitter jeg hjemme i sofaen og kjenner jeg er litt utladet. 19 triathleter har hjulpet oss med å gjennomføre svært spennende forskning om svømming i kaldt vann. Det ble fantastisk flotte dager på Høvik, og vi har lært mye!

Cold_Water116
Foto – Jørgen Melau

Forskningen er et samarbeide med Oslo Universitetssykehus, Olympiatoppen og Norges Idrettshøgskole. Og for å gjennomføre har vi fått støtte av Norges Triathlonforbund og Isklar Norseman Xtreme Triathlon. Jeg er heldig, og har fått svært mange gode folk til å hjelpe meg med denne studien.

Vi sendte ut forespørsel på facebook for å høre om folk ville delta. Svømme 3800 meter i 10 grader vann. Med tester før, under og etter. Responsen var overveldende og over all forventning.

Det viste seg etter hvert at det var altfor kaldt vann i Songvann. Fredagen før, målte vi under 8 grader. Det er rett og slett for kaldt. Vi sjekket på Sørenga Sjøbad i nærheten av Operaen. Der var det rundt 10 grader noen dager før. Men litt vanskelig logistikk. Så kom det opp å kanskje sjekke på Veritas sitt anlegg på Høvik. Vi ringte Norseman kollega Øystein Grande som jobber der. Han tente veldig på ideen og hjalp oss med tillatelser og slikt fra DNV. Det viste seg at det skulle bli en særdeles god løsnining.

Utøverne stilte opp på Idrettshøgskolen til avtalte tider. Der ble det målt fysiologiske data, blant annet fettprosent, muskelmasse, benstruktur, lungekapasitet med mer. Deretter var det ned til Høvik, der de var gjennom en medisinsk sjekk av Maria og meg. Dette for å utelukke eventuelle uoppdagede hjertefeil. Vi gjorde en anamnese og tok et EKG av alle deltagerne. Deretter var det å ta på våtdrakt og koble opp måleutstyr. En rektalprobe som målte kjernetemperaturen, et pulsbelte og flere temperaturmålere som målte hudtemperaturen. Målingene ble lagret i en boks som deltagerne fikk tapet fast på ryggen. Rett før de hoppet i vannet, gjorde stipendiater fra Norges Idrettshøgskole måling av lungekapasitet.

JME_8740
Foto : Jonny Hisdal

Vannet på Høvik varierte mellom 9.1 og 10.3 alle dagene. Perfekt temperatur for oss med andre ord. Utøverne hoppet i vannet, en om gangen. Det var selvfølgelig kaldt. Men de fleste ble ganske vant til temperaturen etter hvert, og svømmingen gikk greit for alle. Jeg var heldig og hadde fått med meg flotte ambulansearbeidere for å hjelpe til. Tidligere elever jeg har vært lærer for på ambulansefag. Tre eller fire ambulansearbeidere var tilstede hver dag, og hver utøver ble fulgt kontinuerlig underveis. Vi hadde klart medisinsk utstyr som hjertestarter, varmetepper, infusjonsvæsker, medisiner etc hele tiden.

Oppe av vannet ble det først gjennomført en ny måling av lungekapasitet. Deretter var det å gå innendørs for deltagerne, for å få litt varme. Vi beholdt måleutstyret på i opptill en time etter at utøveren var oppe av vannet. Dette for å være sikker på at vi fikk med oss en eventuell Afterdrop. Deretter ble utstyret montert av, og deltagerne dro tilbake til Idrettshøgskolen for nye målinger etter gjennomført svømming.

Flere aviser var på besøk under gjennomføringen. Blant annet Dagens Næringsliv som laget en flott reportasje. Kari Flottorp Lingsom skrev også et veldig beskrivende blogg innlegg på sin blogg.

Vi har gjort veldig mange målinger og veldig mange spennende funn. Disse skal vi love å komme tilbake til.

 

Jeg er imponert over både deltagere, kollegaer og frivillige som hjalp til underveis! Tusen takk!

Tags

jmelau Written by:

Comments are closed.