47 år og mann? Da lever du farlig!

Nylig ble det publisert et studie, der alle dødsfall i triatlonkonkurranser i USA ble gjennomgått. Den har ganske mange interessante funn. Mest utsatt er middelaldrende menn. Med en gjennomsnittsalder på 47 år, er 85% av dødsfallene blant menn.

Cozumel-1 (1)

Studien, som foreløpig bare er publisert som en abstract, tar for seg alle dødsfall under triatlonkonkurranser i USA i perioden 1985 til 2015. (”Sudden death in Triathlon, 2016) Studien er gjennomført ved Minneapolis Heart Institute Foundation og gir oss som er opptatt av slikt, mye verdifull informasjon. Studien viser også at det skjer flest dødsfall i kortere distanser, med 52% dødsdall på sprint distanser. Årsakene til dette, sier studien ikke noe om. Men erfaring gjør at man antakelig kan anta at mange nybegynnere starter med sprint distanser. Middelaldrende menn er også generelt mer utsatt for hjertesykdom. Tidligere er det blant annet vist at langvarig regelmessig utholdenhetstrening er forbundet med atrieflimmer. Hjerteflimmer er en hjertesykdom som kjennetegnes ved at hjertet slår veldig raskt, og at det kan bli tungt å puste og man føler seg slapp. (”Birkebeinerstudien” – http://kavlisenter.no/default.aspx?pageId=26)

 

Kanskje enda mer interessant (og også ganske ubehagelig) er at 70% av dødsfallene skjer i forbindelse med svømming. Dette bør spesielt alle arrangører av triatlonkonkurranser merke seg. Her i Norge har vi gått i gang med noen studier rundt dette. Blant annet forfatterens egen ”Cold Water Swim” studie http://www.melau.no/2015/10/cold-water-swim-project/

KonTri_Low-4

Det er også planlagt videre studier som går på hjertefunksjon og andre fysiologiske forandringer som skjer i kroppen til deltagere i ekstreme utholdenhetsidretter. Som for eksempel Isklar Norseman Xtreme Triathlon. Vi tror blant annet det kanskje kan være ekstra utfordrende med hjerteproblemer og svømming i kaldt vann. Og da tenker vi på hjerteproblemer som utøverene ikke er kjent med selv. Det internasjonale triathlonforbundet (ITU) kom for et par måneder sider, med nye grenser for gjennomføring av triatlonkonkurranser og vanntemperatur. Disse er synkronisert opp mot de seneste studiene på kaldt vann.

 

Mye gjenstår å studere rundt dette. Men er du 47 år og godt trent så viser statistikken at du er utsatt. Men nå er jo ikke statistikk alt.

 

Kom deg ut å tren!

Tags

jmelau Written by:

Comments are closed.